Gépkezelői általános tájékoztató

Az építőiparban, de a szállítás és raktározás területén is a fizikai munkát különböző gépekkel helyettesítik. Ilyenek pl. a földmunkagépek, emelőgépek, daruk, rakodógépek, erő-és energiaátalakító gépek, targoncák, stb.
A korábbi 6/1980 ÉVM-KPM rendelet szerint a gépek besorolása - főleg a kezelhetőség szempontjából – nehéz-, könnyű-, illetve kisgép kategóriába történt. A kezelésükhöz szükséges ismereteket a besorolásnak megfelelő Könnyűgépkezelő, vagy Nehézgépkezelő szaktanfolyamon lehetett elsajátítani.

A tanfolyam írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgával zárult. A sikeresen vizsgázók építőgépkezelői jogosítványt kaptak a megfelelő géptípus bejegyzésével.
  
A 2009. szeptember 01-én megjelent 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet újraszabályozta a képzést.
Fontosabb változás, hogy a több száz féle géptípus besorolása megszűnt, helyette gépcsoportok lettek meghatározva. Ezzel jelentősen csökkenthető a típusvizsgák száma, mert egy adott gépcsoportra megszerzett gépkezelői jogosítvány a gépcsoporton belül megtalálható összes gép kezelését engedélyezi. Például korábban a targoncavezetőnek külön kellett gyakorlati vizsgát tenni elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, magasemelő targonca, szállító targonca, oldalvillás targonca, stb. típusokra.

A mostani rendelkezés értelmében a targoncáknál már csak három típust különböztetünk meg. Ezek a vezetőüléses targoncák, vezetőállásos targoncák és a gyalogkíséretű targoncák. A többi gépnél is egyszerűsödött a besorolás rendje, és megszűnt a könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő besorolás is.

A Rendelet értelmében az emelőgépek, köztük a targoncák esetében is a gép jogszerű kezeléséhez nem elég a gépkezelői jogosítvány, hanem az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, a gépcsoporthoz tartozó, állam által elismert szakképesítő vizsgát is le kell tenni. A megfelelő OKJ-s végzettség megléte, vagy megszerzése esetén a gépkezelői vizsgán csak gyakorlatból kell vizsgázni, a hallgató mentesül az elméleti (szóbeli) vizsgák alól.

2015-től már a többi gépkezelői kategóriák is csak OKJ bizonyítvánnyal együtt lesznek érvényesek!

Kiskunhalasi iroda

Kiskunhalas Jósika u. 1

Jánoshalmi iroda

Jánoshalma Dózsa György u. 77.

Search